Behandeling
Voor een eerste afspraak wordt u gevraagd relevante informatie te delen over uw medische geschiedenis. Hiervoor krijgt u een link naar een intake-formulier.
Elke afspraak begint met een gesprek. Hierop volgt een zeer uitvoerig manueel onderzoek. U wordt van top tot teen onderzocht, omdat de oorsprong van een klacht zich kan uiten op een andere plaats dan waar u de pijn of het symptoom voelt. Ik onderzoek welke structuren de meeste invloed hebben op het disfunctioneren van het lichaam en op uw klacht. Die structuren behandel ik met mijn handen met meestal zachte en soms stevige technieken.
Onderzoek en behandeling vindt plaats in ondergoed. Als u zich meer comfortabel voelt in legging of korte broek, dan kan dat ook.
Het aantal behandelingen hangt af van uw klacht en uw wensen. Acute klachten zijn soms al gebaat bij één behandeling. Gemiddeld zijn er drie tot vijf behandelingen nodig. Tussen de behandelingen zit wat tijd (van een week tot een paar maanden) zodat het lichaam zich kan aanpassen aan de nieuwe balans.
Indicaties
Osteopathie is in het bijzonder geschikt voor mensen die klachten hebben waarbij de reguliere zorg onvoldoende uitkomst biedt.
Dit zijn klachten die de osteopaat vaak behandelt:
Hoofdpijn en migraine, duizeligheid
Rug- en nekklachten, gewrichtsklachten (knie, schouder etc.) en bekkenklachten.
Buikklachten zoals pijn, opgeblazen gevoel, prikkelbaar darmsyndroom, obstipatie en misselijkheid
Menstruatieklachten
Postoperatieve klachten
Chronische pijn of vermoeidheid en spanningsklachten
SOLK: Somatisch Onverklaarbare Lichamelijke Klachten
Osteopathie kan ook ondersteunend werken bij revalidatie van trauma of ziekte.
Osteopathie is aanvullend op de reguliere geneeskunde. Indien nodig verwijs ik u door naar de huisarts of specialist.
Osteopathie, een manuele geneeswijze
De osteopaat onderzoekt de kwaliteit van beweging van weefsels in het hele lichaam. Een weefsel dat beperkt is in zijn beweging gedraagt zich anders: de stofwisseling verandert. Dat kan tot functieverlies en klachten leiden.
Oorzaken voor bewegingsbeperkingen zijn onder andere trauma, stress, littekens, voeding, houding en ontsteking.
Zo kunnen bijvoorbeeld stofjes die ontsteking en pijn veroorzaken zich ophopen wanneer de veneuze en lymfatische afvoer onvoldoende is of bij grote weefselschade. Een osteopaat brengt waar nodig de beweging terug, zodat de drainage weer op gang komt, waarna een normale ‘wash out’ kan plaatsvinden.
Alles in het lichaam staat met elkaar in verbinding (via bindweefsel, bloedvaten, zenuwen, vloeistof). Een verandering van functie in een bepaald gebied in het lichaam kan van invloed zijn op andere plaatsen in het lichaam. Die verbinding kan mechanisch, fysiologisch en neurologisch van aard zijn. De osteopaat onderzoekt die verbindingen in het klein en het groot en herstelt een gezonde dynamiek.
Een osteopaat zoomt in op wat waarneembaar is met de handen en zoomt uit om de gehele persoon in zijn context te zien.